Sunday, April 24, 2011
Predikan, Påskdagen 20110424, Från död till liv
Kan ni berättelsen om Jona? En del av er minns den säkert från det att ni var barn. Jona, tänkte sig en karriär som domsprofet – ni vet en sådan som far fram och förkunnar dom över folken- får ett uppdrag av sin arbetsgivare, Gud. Uppdraget är att bege sig till staden Nineve. Något som Jona inte är särskilt sugen på. Han vill inte alls dit. Folk är så dryga där, en helt vanlig, tråkig småstad, med vanliga tråkiga människor, varför bry sig om dem? NEJ- ”ge mig lite äventyr istället”, tänker Jona och ger sig ut till sjöss. Väl till sjöss kommer ett rejält oväder. Stormen sliter och river i det lilla skeppet, och den förmodat ganska vana besättningen visste tillslut inte hur de skulle hantera situationen. De stod maktlösa inför stormen. Någons måste ju felet vara. Vid den här tiden trodde man att det var Guds vrede som drabbade om det gick illa. De får veta att Jona är en domsprofet. Står I Guds tjänst och är på flykt undan Gud. Till och med simpla fiskare, besättningsmän som de är, vet att det är fördömt att försöka fly undan Gud. Jona vet ju det han också, så villigt låter han sig kastas överbord. Och skeppet räddas.
Där är nu Jona, när vi hör dagens GT-text. Utkastad och utlämnad helt och hållet till sig själv, mitt i det kaotiska havets djup, ropar han till Gud. Sjögräs vill dra honom än djupare ned, vattnets tyngd trycker honom mot botten. Kanske är det rent av en räddning att den stora fisken kommer och slukar honom hel och levande?
Berättelsen om Jona slutar med att han motvillig går tillbaka till Nineve. Gör som Gud har sagt. Agerar som en domsprofet bör, och förkunnar dom över folket: Ändra er, vänd om, eller så ska ni förgås, så ska ni döden dö! Kanske har han sin egen upplevelse från valens buk i färskt minne. Fick han lida, så nog ska dessa lata tråkmånsar till Ninevebor också få lida.
Men, så sker det värsta som kan ske i en domsprofets karriär. Folket lyssnar till honom! De ändrar sina destruktiva, själviska beteenden. De börjar bry sig om varandra, öppnar upp och börjar leva och handla i självutgivande kärlek. Tänk vilken makt Guds ord kan ha ändå! Makt att förändra, makt att låta kärlek flöda också genom den mest stenhårda, tillknäppta människa. Jona vet inte vad han ska ta sig till. Han är slut som profet! För vem lyssnar på en domsprofet om domen uteblir? Han sitter och tycker synd om sig själv utanför staden, i öknen. Solen bränner nästan sönder honom. Då låter Gud ett träd växa upp och ge honom skugga. Jona blir nöjd. Men, så låter Gud trädet vissna ner och dö. Jona blir arg, tycker än mer synd om sig själv, allt går emot honom, ja han kan lika gärna dö. Då säger Gud till honom: Men Jona, om du bekymrar dig för att trädet, som du inte gjort något för att det ska växa upp dör, tror du då inte att jag bryr mig om och vill rädda alla dessa människor jag har skapat, också i den minsta i den lilla betydelselösa stad Nineve?
Nu lämnar vi Jona en stund.
Så ofta vi talar om så mycket ont som sker i Guds och religionens namn. Så sällan vi talar om hur mycket gott som också är möjligt i Guds namn!
Härom kvällen såg jag filmen Gudar och Människor. Den handlar om några franska munkar som bemöter islamistisk fundamentalism och mördande genom ickevåld, med ett näst intill övermänskligt mod och styrka de får av sin tro.
En recensent gav goda recensioner åt filmen, men så avslutade han: Fast sådär goda människor finns inte…
Gör det inte? Nej, vårt förnuft säger oss att ingen kan vara god utan orsak. Självutgivande kärlek, den som ger utan att förväntar sig att få igen, går bortom förnuft och rationalitet.
Vi förflyttar oss igen. Hur var det då år 33 i Jerusalem? Det judiska folket väntade, och längtade efter befrielse. Förtryckta under det romerska imperiet hade de lite utrymme att leva som fria människor. Det var ett subtilt, långsamt förtryck som de levde under. Inte alls så dramatiskt som det Jona upplevde i valfiskens buk, eller det brutala våld folket i filmen utsattes för. Men kanske var känslan av att dras ned mot botten densamma. Ner, ner, ner. Ner i ovärdigheten. En situation inte olik det förtryck som sker runt om i vår värld också idag. Kanske inte heller olikt det förtryck vi som trygga västerlänningar många gånger utövar på oss själva i att duga och räcka till.
En frälsare kom, en befriare. En människa, en gudomlig sådan, som gav Israels folk hopp, mod, inspiration att tro på sin värdighet, att resa sig och stå upprätt mot maktens förtryck, mot skammen att tillhöra ”fel” folk..
Befrielsen från politiskt förtryck uteblev. Mätbara resultat saknades.
Likt en misslyckad domsprofet, har vi nu en till synes misslyckad befriare. Vem lyssnar på en sådan om befrielsen uteblir? Han sitter inte och tycker synd om sig själv, men han gråter, han har ångest. Han dör.
Hans följeslagare och vänner, lärjungarna, de gråter, de kastas ut till hjälplöshet, lever i ett vakuum, i en sorg utan dess like. Som om hela världens mörker omsluter dem och vilar på deras axlar, som om de dras ner, ner, ner. Ner i skam och misströstan från allt de trott och hoppas på. Än mer, än djupare än innan frälsaren kom.
Vem kan tro på befrielse när allt hopp är ute, när allt tycks vara för sent? När förtvivlan är total. När också Gud, den som ger liv har dött, då är allt bara död och mörker.
Det finns inget rationellt i att en jättefisk äter upp en människa som överlever, eller att en människa uppstår från de döda. Inget rationellt i världen kan heller förklara strimman av hopp i hopplöshetens mörka hav. Platsen där inte bara Jona och lärjungarna utan också du och jag kan befinna oss då och då. Men Gud verkar bortom det rationella. Gud har gett oss livet! Han har en gång för alla kallat oss ut ur grottan, ut ur graven, tillbaka till livet!
Varför söker ni den levande bland de döda? Ja, varför grottar vi i det som en gång varit, i det som håller oss tillbaka? Sorgen måste få sin tid, jovisst. Men sen, varför envisas vi med att leta bland gravarna, bland stenarna, låta oss bindas med sorgens bindlar i hat och bitterhet? För han var död, men han lever igen! Han har uppstått! Kristus är uppstånden, han är sannerligen uppstånden! Livet har återvänt och det är här framför oss just nu!
Sunday, April 10, 2011
Predikan, Jungfru Marie Bebådelsedag, 20110327, Guds mäktiga verk
Det är något märkligt med Maria. Det är något märkligt med hur en ung, värnlös tonårsflicka, uppvuxen i ett samhälle där kvinnor och i synnerhet väldigt unga, ogifta kvinnor inte hade någon röst, kan väcka så mycket känslor och provokation!
Det är märkligt hur en flicka som föder sitt barn utanför samhällets alla konventioner blir moder till dem alla, till världens kristna, och samtidigt fått stå modell för allt vad sociala konventioner heter och därmed gärna och ofta utestängt dem som inte passat in,
Det är märkligt hur en flicka med ett sådant mod och en sådan styrka, en sådan rebell som hon är då hon går emot allt vad dessa sociala konventioner heter. Hur hon kan ha blivit så ratad, hatad och förnedrad av kvinnorörelser genom tiderna!
Inte fullt lika märkligt är det kanske att kyrkan har kuvat henne och gjort henne till en ganska så ofarlig och kraftlös kvinna, som sitter på sin stol med en nedslagen blick ….
Det är inte lätt att vara Maria! Ansatt från alla håll! Från kyrkan, från protestanter, från feminister, från biologister, från humanister. Anklagad för att vara en dålig förebild för kvinnor i att så totalt ge upp sig själv. Upphöjd till att vara en gudomliggjord himladrottning ett ouppnåeligt ideal. Använd, till att vara ännu ett sätt för den kyrka som många gånger genom historien varit rent sexualfientlig, för att belägga sexualiteten som något smutsigt och dåligt genom att åkalla jungfrufödsel.
Men så böjer hon sig just inte för någon annan än för Gud själv. Så hon bryr sig faktiskt inte. Hon följer sin egen väg- nej, förlåt hon följer faktiskt Guds väg!
Guds väg, som alltid leder till kärlek, liv och frihet för oss människor! Oavsett vår livssituation! Ja, hon väcker många känslor, den lilla flickan!
Idag berättar vi om kvinnorna. Om den gamla kvinnan Hanna. Hon levde också hon utanför samhällets konventioner. Det var en stor skam vid den här tiden att förbli barnlös. Hanna var gammal och barnlös.
Vi berättar om Maria. Hon blir gravid utanför äktenskapet. Vid den här tiden var det inte bara opassande och något som människor pratade om bakom ryggen, utan något som ledde till total utstötning från samhället.
För den som befinner sig i utkanten i periferin kan det tyckas omöjligt att ha en plats att vara betydelsefull. För Gud är ingenting omöjligt! Säger ängeln Gabriel.
Också för den som befinner sig i samhällets utkant, och det kanske inte alltid syns utanpå, finns Gud alltid där. När människor ser till centrum ser den allseende Gud också till marginalen. Vi kristna vill ofta tro att vi är de marginaliserades försvarare, och bör nog göra vårt bästa också för att vara det, men eftersom vi är människor och del av samhällets normer, är det ofta svårt för oss att se vem som verkligen är den marginaliserade! Det är så svårt att se på ytan vad som egentligen försigår därinunder…
Du har funnit nåd hos Gud! Du ska bära Gud inom dig!
Men hur ska det gå till? Jag…är ju bara..jag! Jag duger inte!
Helig ande skall komma över dig. Säger Gabriel. Och så säger han: Var inte rädd! Var inte rädd, Maria! Det kommer att bli bra!
Maria sade: Må det ske med mig som du har sagt.
I största rädsla, kanske i största desperation är det som hon ödmjukar sig inför Gud och möter framtiden. Och vad annat kan hon göra? I sin mänsklighet, i sin ungdom, i sin utsatthet och skörhet låter hon sig fyllas av Guds ande. Så får hon mod och tillit att möta framtiden, den ovissa framtiden, så som den kommer med sina svårigheter men också mod att ta emot och öppna upp för de gåvor Gud gett henne.
Vi människor sätter upp drömmar och mål för våra liv. Ibland blir drömmarna besannade och vi får leva vår dröm åtminstone för en stund. Ibland blir det inte som vi tänkt oss. Drömmen och strävan efter utbildningen som jag inte kom in på eller klarade, jobbet som jag inte fick, längtan efter familj och barn som aldrig blev. Sorgen och saknaden efter barnet som dog, äktenskapet, förhållandet som gick i kras. Så många par som kämpar mot barnlöshet. En man ser tillbaka på sitt 32åriga liv och minns olyckan när han som femtonårig levnadsglad och moppekörande tonåring körde in i en lastbil. Den gjorde honom till en halvförlamad krympling, samhällets kuf. Maria är den unga flickan som drömmer om framtiden. Men framtiden blev inte heller som hon först tänkt sig. Hanna är den gamla kvinnan som gett upp drömmarna, som i efterhand ser att livet inte blev som hon velat. Som hon tänkt, som accepterat sitt öde som barnlös och därför utstött kvinna.
Att ödmjukt böja sig för Gud och ta emot livet, sådant som det är, det är inte lätt, men det är inte att förödmjuka sig. Hur märkligt det än kan låta är det just i denna ödmjukelse som det största modet ligger och som kraften att stå upprätt kommer! Guds väg leder alltid till kärlek och liv. Detta gäller för var och en av oss, hur fel det än tycks ha blivit, hur liten jag än verkar känna mig!
I Maria möts det himmelska och det jordiska. I Maria blir Gud mänsklig, och människligheten gudomlig. Genom Maria blir Gud en av oss, och känner och delar vår utsatthet och besvikelse, ångest och ensamhet. Men vi blir också gudomliggjorda, och har med Guds hjälp möjlighet att resa oss!
För Gud är inget omöjligt! Därför kan vi festa mitt i fastan, glädjas mitt i sorgen. Gud vill hjälpa oss att skapa mening och mål, också i det som blev annorlunda, som blev på ett annat sätt än vad vi tänkt oss.
Kanske har kyrkan ibland gjort en höna av en fjäder när det gäller det här med jungfrufödseln. Den har stått i vägen för många som har velat tro. Ändå kan vi inte plocka bort den. Det handlar om att lika omöjligt som det kan tyckas vara att liv skapas i kroppen på en kvinna som aldrig haft samlag, lika omöjligt kan det tyckas att livsmodet ska komma tillbaka i sorgen, styrkan i svagheten, meningen i meningslösheten.
Men för Gud är allt möjligt, och med Guds hjälp kan vi ledas mot den väg där liv får bryta fram på de mest omöjliga platser, också hos dig och hos mig!